Studie
Gijs Levelt studeerde vanaf zijn zestiende bij Charles Green aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In 1997 slaagde hij voor zijn eindexamen. Hij volgde gastlessen van o.a. Bobby Shew, Jimmy Owens, Peter Masseurs, Jahnavi Jayaprakash, Marcus Stockhausen en Erik Vloeimans.

Balkan
Sinds 1997 speelt Gijs Levelt bij en componeert hij voor De Amsterdam Klezmer Band. Naast het traditionele klezmerrepertoire speelt deze band eigen composities die meer en meer beïnvloed worden door de zigeunermuziek van de Balkan en waarin er veel ruimte is voor improvisatie. De eerste CD van De Amsterdam Klezmer Band verscheen in 1999, de tweede, getiteld ‘Mala Loka’ in 2000. De 3e cd van deze band ‘Limonchiki’ is in oktober 2001 verschenen op het Amerikaanse Knitting Factory label. Getourd werd door Turkije, Slovenië, Zwitserland, Duitsland, Engeland, België en Italië. In 2000 was De Amsterdam Klezmer Band de huisband voor de tv-uitzendingen van de NPS-Cultuurprijs, waarvoor Gijs de leader componeerde.
Eind 2002 maakte De Amsterdam Klezmer Band in Istanbul CD-opnames met de Galata Gypsy Band uit Edirne, Turkije. Begin 2003 tourde de band met acteur/zanger Bob Fosko door het Nederlandse clubcircuit.
Met fluitist Ned McGowan vormt Gijs Levelt het duo Messing met PVC, waarmee zij een fusie van Balkan-muziek, jazz en hedendaags gecomponeerde muziek maken. In november 2002 maakten ze een tournee naar Bulgarije met gastzangeres/lafta-speelster/percussioniste Martha Mavroidi, gespecialiseerd in Bulgaarse muziek. Ook maakten ze daar opnames voor de Bulgaarse Nationale Radio met kaval-virtuoos Theodosii Spassov.


India
Sinds 1995 volgde Gijs Levelt lessen bij Rafael Reina aan het Conservatorium van Amsterdam. In deze lessen wordt de theorie van de Zuid-Indiase (Karnatische) klassieke muziek behandeld, aan de hand waarvan moderne composities en geimproviseerde stukken uitgevoerd worden. In het kader hiervan nam Gijs deel aan verschillende masterclasses van de Zuid-Indiase zangeres Jahnavi Jayaprakash. In 1999 sloot Gijs deze cursus af, waarna hij samen met fluitist Ned McGowan de concertserie The Karnatic Lab in Cultureel Centrum de Badcuyp opzette, gewijd aan deze muziek. Ook organiseren zij het jaarlijkse Karnatic Lab Festival. In januari 2001 vond de eerste Karnatic Lab On Tour plaats, met een aantal concerten in New York.
Met het octet Bhedam (met o.a. fluitist Ned McGowan, violist Oene van Geel en bassist Mark Haanstra) maakte Gijs twee tournees naar India, waar zij samenwerkten met zangeres Jahnavi Jayaprakash, zanger T.S. Seshagopalan en de percussionisten B.C. Manjunath en Udayraj Karpuur. Daar, in Bangalore, namen ze begin 2002 hun debuut-CD ‘Rickshaw Chase’ op. Bhedam tourde in 2002 door het Nederlandse jazz-circuit.
In juli 2000 deed Gijs een aantal zeer goed ontvangen concerten met het hedendaagse muziek ensemble The Interval Chamber in Spanje. Als natuurlijk vervolg hierop werd Gijs begin 2003 mede-oprichter van het Axyz Ensemble.


Jazz
Begin 2003 richtte Gijs Levelt het kwartet Deep Fried Angel Fish op. Deze band, met Theo van Tol op accordeon, Tobias Klein altsax en basklarinet en Meinrad Kneer contrabas, speelt toegankelijke melodieën met een scherp randje, geïmproviseerde jazz met invloeden uit de klezmer-, Balkan- en Latijns-Amerikaanse muziek.
In 2002 speelde Gijs met het trio Fig Tree 3, met gitarist Timuçin Sahin en contrabassist François Chanut.
Begin 1996 richtte Gijs The Dutch Jazz Trio op, met zangeres Fay Claassen en gitarist Vincent Koning. Met dit trio tourde hij diezelfde zomer een maand lang door Japan.
Samen met saxofonist Wim Lammen leidde Gijs sinds 1995 het jazzkwartet Four Wheel Drive. Deze band tourde door Turkije en Slovenie, waar ze opnames maakten en workshops gaven aan de Highschool for Music Ljubljana. In december 1998 werd een speciaal radioprogramma van de ConcertZender gewijd aan dit kwartet. In 1999 werden live opnames gemaakt voor de ConcertZender.
Gijs speelde lead trompet in de Jazzmania Bigband o.l.v. Peter Guidi, waarmee verschillende concoursen gewonnen werden, getourd werd door Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Tsjechië en Spanje en waarvan de eerste CD eind 1996 verscheen.


Funk/pop/dance/Latijns Amerikaans/divers
Met de funkgroep Traffic Jam verzorgde Gijs concerten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ile de Reunion (Afrika) en Zwitserland. Als invalkracht werkte hij voor de Fra Fra Sound, Fra Fra Big Band en verscheidene salsa-, Hindoestaanse en Afrikaanse bands. Regelmatig was Gijs als speciale gast te horen bij de trip hop/drum & bass formatie Mimezine. Momenteel speelt Gijs met Soulsurvivors, Food for Funk en The Herb Spectacles (vervolg op The Treble Spankers).

Lespraktijk
Van 1999 tot 2002 was Gijs Levelt naast zijn privé-lespraktijk als docent verbonden aan de Muziekschool van Amsterdam. Hij gaf jazzworkshops aan de MSA en de Highschool of Music in Ljubljana, Slovenië. Samen met Ned McGowan geeft hij regelmatig ‘Karnatic Lab-workshops’.