Axyz Ensemble
Het Axyz Ensemble is een 14 mans ensemble voor hedendaagse muziek met niet-westerse invloeden. Axyz is een internationale groep van jonge musici, opgericht vanuit het Amsterdamse Karnatic Lab.

In het Axyz Ensemble smelt de geest van het Karnatic Lab samen met die van de cursus Contemporary Music through Non-Western Techniques (CMTNWT) die aan het Conservatorium van Amsterdam gegeven wordt. Deze cursus biedt een theoretische basis voor nieuwe manieren van muziek maken, terwijl The Karnatic Lab concertserie in de Badcuyp een podium is waar met die theorie geëxperimenteerd wordt. Het Axyz Ensemble verlengt deze nieuwe paden tot een professionele praktijk. De muzikale elementen, waarin de aandacht van Axyz naar uit gaat zijn:
-Ritmische complexiteit zoals die voorkomt in én westerse hedendaags klassieke muziek én niet-westerse muziek.
-Microtonaliteit ontleend aan niet-westerse stemmingssystemen (Zuid-Indiaas, Perzisch, Turks, Oost-Europees etc.), als ook aan westerse vertegenwoordigers (bijv. Harry Partch of de Franse 'spectral music')
-Alternatieve vormen en structuren, veelal afgeleid uit niet-westerse muziek.
Het doel van het Axyz Ensemble is het combineren van deze elementen om zo tot een nieuw perspectief op hedendaagse muziek te komen.

Axyz Ensemble:
Ned McGowan – dwarsfluit
Susanna Borsch – blokfluit
Gijs Levelt – trompet
Fie Schouten – klarinet
Ainhoa Miranda – basklarinet
Julien Chauvin – viool
Mikel Hernandez – viool


Karin Preslmayr – viola da gamba
Anne Magda de Geus – cello
Meinrad Kneer – contrabas
Ere Lievonen – piano
Tatiana Koleva – slagwerk
Natsuko Arai – zang
Jos Zwaanenburg – dirigent


Bekijk voor meer informatie de homepage van het:
Axyz Ensemble