De Amsterdam Klezmer Band
De Amsterdam Klezmer Band speelt Oost-Europese Joodse muziek met zigeuner- en Balkaninvloeden. Klezmer is van oorsprong dans- en feestmuziek zoals het gespeeld werd in Europa op bruiloften en feesten door de eeuwen heen.

Sinds de oprichting van de AKB in 1996 door altsaxofonist Job Chajes heeft de band een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In no time is de band wereldberoemd in Amsterdam door de vele spetterende optredens op pleinen, in parken en kroegen. De rest van Nederland volgt dan al snel: de band staat in 1999, 2000 en 2001 met succes op het Oerolfestival en in januari 2001 op het Noorderslagfestival (in de pers werd het optreden aldaar omschreven als de verassing van het festival) en het Lowlands festival in augustus 2001. In dezelfde periode toert de band door Slovenië, Zwitserland, Italië en drie keer met groot succes Turkije. Inmiddels is de derde cd "Limonchiki" van de Amsterdam Klezmerband uitgekomen op het New Yorkse Knitting Factory label en heeft de band een succesvolle tour door het Nederlandse clubcircuit achter de rug in het najaar van 2001, met als hoogtepunt de cd presentatie van "Limonchiki" in Paradiso. Bovendien is de AKB bekend als huisband bij het tv-programma van de NPS cultuurprijs 2000 Club Lek (VPRO-radio 3). De Amsterdam Klezmerband stond in juli 2002 op het North Sea Jazzfestival.

Het repertoire van de Amsterdam Klezmer Band bestaat slechts voor een deel nog uit traditionele muziek uit Balkan- en klezmeroverlevering. Een groot deel van het AKB repertoire is van de hand van de bandleden zelf, die zonder uitzondering allemaal hun eigen muzikale bijdrage leveren aan een steeds maar groeiende melting pot van aanstekelijke Balkan-zigeuner-klezmer crossovers. Op deze manier tracht de band de door hun zo geliefde Oost-Europse dansmuziek traditie nieuw leven in te blazen.

foto: Bokkie Vink

De AKB slaagt erin klezmer tussen de schuifdeuren vandaan te halen en hun muziek een flinke dosis STREETCREDIBILITY mee te geven zodat je weer kunt genieten van Oost-Europese muziek op de manier waarop dat toch eigenlijk het mooiste is, want: De AKB staat garant voor een spetterende liveshow waarbij er eigenlijk maar één ding te doen staat.
DANSEN TOT JE ER BIJ NEERVALT!

De Amsterdam Klezmer Band:
Janfie van Strien - klarinet
Gijs Levelt - trompet
Job Chajes - altsaxofoon, zang
Joop van der Linden - trombone, bariton, percussie
Theo van Tol - accordeon
Jasper de Beer - contrabas, gitaarbanjo
Alec Kopyt - percussie, zang

Bekijk voor meer informatie de homepage van:
De Amsterdam Klezmer Band

Luister naar muziek van De Amsterdam Klezmer Band met de:
AKB Jukebox